April: Over Romantiek en Nostalgisch verlangen

‘Over Romantiek en Nostalgisch Verlangen’ is de titel van de installatie die ik uiteindelijk heb gemaakt voor de Kunstwandelroute Hummelo 2017 (van Pasen tot en met Pinksteren – van 13 april tot en met 5 juni – rond landgoed Enghuizen). Mijn studie over Romantiek samenvattend kun je lezen in het boekje behorend bij de kunstroute en te koop in Hummelo o.a. bij de Gouden Karper.
“Kunstenaars van de vroege 19de eeuw maakten de wereld nét iets mooier. Of dramatischer. Het is de tijd van de Romantiek. Het Romantisch Landschap is schilderachtig, zonnig warm, of huiveringwekkend donker. Het combineert fantasie en werkelijkheid. Ook de schilders van de zee zetten de werkelijkheid naar eigen hand. Spontane emotie werd de drijfveer voor de kunst. Er is een grote aandacht voor gevoelens, verbeeldingskracht, de intuïtie. Voor drama’s en verhalen, over vroeger en in het nu. Romantiek en Nostalgisch verlangen liggen dicht bij elkaar.
2017, een eeuw verder: is de Tijd van de Romantiek voorbij, of blijft er een enkele romanticus over en veel nostalgisch verlangen? Wat vindt u romantisch? ”

De fotocollages die ik uiteindelijk voor deze installatie maakte en die mijn idee over romantiek verbeelden, zijn transparant gedrukt op plexiglaspanelen. Twee panelen heb ik achter elkaar bevestigd en vormen samen een romantisch landschap. Twee andere panelen verbeelden de zee. Ze hangen prachtig in de Kaukasische Vleugelnootboom en zijn nog tot en met Pinksteren te bewonderen tijdens een wandeling op landgoed Enghuizen, samen met de kunstwerken van 32 andere kunstenaars.

Lovers’ lane
Ook de installatie Lovers’ lane, die ik samen met Hans Mellendijk maakte, is te zien in Hummelo tijdens de Kunstwandelroute.
Het idee en de gedichten zijn van Hans Mellendijk , de foto’s en uitvoering is van mijn hand. Het is een mooie installatie geworden. Naarmate het bos groener wordt, worden ook de foto’s/ panelen van de installatie meer en meer opgenomen in dat wat je ziet en ontstaat er steeds meer een Lovers’ lane; bomen die elkaar omhelzen.