Maart: Op zoek naar Romantiek

Veel van mijn fotocollages maak ik pas nadat ik een tijdlang op onderzoek ben gegaan over een onderwerp. Over Romantiek is er een van. Is er nog wel Romantiek in deze tijd? Deze vraag ontstond alweer meer dan twee jaar geleden toen een collega kunstenaar tijdens International Landart Maastricht een installatie maakte die ‘De teloorgang van de Romantiek’ heette. Is dat zo, dacht ik, is er geen Romantiek meer, en wat is dat nu eigenlijk Romantiek.
Ik heb veel met mensen gepraat over Romantiek, over wat zij romantisch vinden en kwam er al snel achter dat Romantiek en Nostalgie heel dicht bij elkaar liggen, en dat het soms zelfs verward wordt met Melancholie.
Op zoek naar (foto)beelden, zag ik op Terschelling aan de haven het beeld van de weduwe die uitkijkt over de zee, treurend over de mannen en zonen, verloren aan de zee..
In Nieuwpoort, in België zag ik aan de haven een heel ander beeld. Een vrouw kijkt vol energie uit over de zee, wachtend op haar geliefde met een houding kom maar snel terug, ik wacht op je.  Dat laatste beeld kwam dicht bij mijn gevoel van romantiek en (nostalgisch) verlangen.

Uiteindelijk is alles wat romantisch gevonden wordt in deze tijd terug te voeren in de kunstgeschiedenis, de tijd van de Romantiek. Zoals dineren bij kaarslicht, rode rozen, samen de zon onder zien gaan, de volle maan, een wei vol bloemen, van de natuur genieten met je geliefde, maar ook een slotje vastmaken op een brug en de sleutel in het water gooien als symbool voor verbondenheid.