HANSEartWORKS 2011 Kaunas – Litouwen

Marijke Schellekens heeft met haar installatie Windows of my Life namens de gemeente Doesburg deelgenomen aan de HANSEartWORKS 2011, in Kaunas, Litouwen. Hieronder haar verslag van een bijzonder belevenis.

HANSEartWORKS bestaat dit jaar alweer 5 jaar. De gemeente Kaunas had alle deelnemende kunstenaars twee weken voor de start van de Internationale Hanzedagen uitgenodigd om naar Kaunas te komen om ter plaatse hun kunstwerk te realiseren. Kaunas zorgde voor de materialen en de (verblijfs -) mogelijkheden. De kunstenaars maakten in die tijd hun kunstwerk of installatie, welke tijdens de vernissage aan de stad Kaunas werd aangeboden. Het leek me geweldig om mee te maken, twee weken samen met andere kunstenaars in Kaunas aan het werk te zijn, en was daarom extra blij dat ik uitgekozen werd om de gemeente Doesburg als kunstenaar en met mijn installatie te mogen vertegenwoordigen.

Het thema van 2011 was ‘Samenvloeien’. De installaties en kunstwerken moesten weer en wind bestendig zijn, immers was de plaats waar dit alles gebeurde het Santakos Parkas, het park van de oude stad Kaunas, daar waar de rivieren de Neminas en de Neris samenvloeien. De 16 dagen in Kaunas zijn een onvergetelijke tijd geworden!

Samenwerken

Samen met kunstenaars uit Polen, Rusland, (voormalig Oost) Duitsland, Zweden, Frankrijk en Litouwen hebben we overdag de meeste tijd in het Santakos Parkas doorgebracht. Er is hard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. We werden geholpen door studenten en soms door elkaar. Maar er was ook tijd om te praten tussendoor en tijdens de gezamenlijke maaltijden in twee fantastische restaurants (nog nooit heb ik zo lekker vegetarisch gegeten!).

In gesprek kwamen we ook met de medewerkers van de HANSEartWORKS, de studenten die ons hielpen, of met de mensen uit Kaunas die regelmatig kwamen kijken en heel belangstellend waren. Minder leuk was het soms dat we veel gewacht hebben op materialen en spullen die we (soms dachten) nodig te hebben. Lief en leed werd er ook gedeeld zover dat mogelijk was. De taal leek af en toe een onoverkomelijke barrière – de twee Russische kunstenaars spraken geen andere dan hun moerstaal – maar al was het praten met handen en voeten, we kwamen er altijd uit.

Windows of the rivers of my life.

Mijn installatie bestaat uit vijf fotoplaten van helder plexiglas. De fotoplaten staan op een frame van houten palen. Door de transparantie van de fotoplaten kun je door de platen heen kijken en vloeien zo, naar gelang je staat, de verschillende fotoplaten samen, met elkaar en met de omgeving. Zo wordt samenvloeien werkelijkheid.

Het thema van de Internationale Hanzedagen was; Herinneren, Herkennen en Trots zijn. Ook dat moest in het kunstwerk verwerkt worden.

De foto’s laten de rivieren van mijn leven zien. De Dommel waar ik met mijn vader als jong meisje ging vissen, de Waal waar ik als jonge vrouw in de buurt woonde en waar ik heel dikwijls te vinden was. Eerst fietsend langs de Waal later met kinderen en honden. De volgende rivier is de IJssel. Sinds twee jaar wonen we in Doesburg. De IJssel is vanaf dat moment een belangrijke rivier voor me geworden.

Heel veel mensen zijn komen kijken naar de kunstwerken in het Santakos Parkas. Veel mensen heb ik uitgelegd hoe fijn het is te wonen in de Hanzestad Doesburg aan de prachtige rivier de IJssel. Ik kan wel zeggen dat ik op deze manier Doesburg goed heb kunnen promoten in Kaunas. De fotoplaten stonden dan ook fantastisch en groots aan de rivier de Neminus. Een van de studenten was zo weg van de installatie, dat hij het samen met zijn familie heeft geadopteerd en van plan was er goed voor te zorgen.

Eenmaal thuis wist ik dat er een nieuwe rivier belangrijk geworden is in mijn leven: De Neminus. De rivier waar ik dit kunstwerk heb mogen realiseren, een plaats waar veel dingen voor mij bleken samen te vloeien.

Afgelopen week is de afronding van het project geweest op het Stadhuis. Burgemeester Kees Luesink, wethouder Marleen Huizingh en Marion Steitner van de projectgroep HANSEartWORKS en ik hebben een gesprek heb gehad wat resulteerde in dit artikel. Op mijn site www.personare.nl zijn verschillende albums te vinden met foto’s van mijn installatie maar ook van het werk van de andere kunstenaars.

Marijke Schellekens
Doesburg 25 augustus 2011

Evaluatie gemeentehuis Doesburg