AMOR MUNDI – CONNECTION ‘Hanseatic New Gold’ is een expositie in het Riga Art Space

RIGA – LETLAND

19 Augustus 2021 om 12.00 uur. (13.00 Nederlandse tijd) Opening van de HANSEartWORKS in Riga – Letland met de expositie ‘Hanseatic New Gold’ in het Riga Art Space. Digitaal te zien via het YouTube kanaal van de stad Riga.

De gemeente Doesburg heeft mijn uitwerking van het thema ‘Hanseatic New Gold’ bekroond voor deelname aan deze Kunstmanifestatie tijdens de 41ste Internationale Hanzedagen in Letland. De HANSEartWORKS 2021 is een onderdeel van de Internationale Hanzedagen die elk jaar in een Hanzestad ergens in Europa worden gehouden. Een van de voorwaarde was dit keer dat je kunstwerk uitgevoerd moest worden op textiel en oprolbaar moest zijn. Op drie grote transparante voile doeken (150 cm x 250 cm ) heb ik met fotocollages mijn idee verbeeld wat het ‘Nieuwe Goud’ zou kunnen zijn dat de Hanzesteden aan elkaar kunnen geven.

‘Amor Mundi – Connection’ is de titel. De expositie in het Riga Art Space is tijdens de Internationale Hanzedagen gratis toegankelijk en duurt daarna tot 19 -09 –2021.

Totaal zijn er 47 kunstwerken binnen gekomen uit 23 Hanzesteden die de landen England, Estland, Rusland, Letland, Nederland, Polen, Duitsland en Zweden vertegenwoordigen. Riga heeft gekozen om uiteindelijk hiervan 16 kunstwerken te exposeren in Het Riga Art Space.

Het is zó jammer, maar we hebben besloten niet naar Riga te gaan, het meeste vanwege de onduidelijkheid over reizen rond het coronavirus. Eerder was ik gekozen voor de HANSEartWORKS in Estland én in Litouwen. Wat zou het leuk zijn geweest om ook de derde van de Baltische Staten te bezoeken.

Gelukkig is alles digitaal te zien, ik hou jullie op de hoogte.

Op deze website kun je de uitwerking van het idee zien: https://www.personare.nl/hanseartworks-2021-riga-letland/

#HANSEartWORKS #internationalehanzedagen #riga #GemeenteDoesburg #marijkeschellekens

EINDELOOS Dijken van Wijven Noord Beveland. 4 juli – 5 september 2021

Langs de zeekant van de Scheldedijk, aan de noordkant van Noord Beveland is deze keer het kunstproject Dijken van Wijven te zien.
15 vrouwelijke kunstenaars hebben zich laten inspireren door het gebied en het thema Eindeloos en laten hier hun monumentale werk zien.
OP DE VLEUGELS VAN DE WIND is te zien boven op de picknickplaats in Wissenkerke, tegenover Minicamping Zeelucht.

De picknickplaats heeft drie kanten die voor mij wieken voorstellen. Op elke wiek staat een europallet gevuld met 3d glasblokken die verwijzen naar de zee, het moeras en het land.
Op de Vleugels van de Wind is al van veraf te zien. Nog nooit heb ik zulke enthousiaste reacties van mensen gekregen. 
Ik ben ook zo blij dat ik mee mocht doen!

Dijken van Wijven duurt van 4 juli tot 5 september.
https://dijkenvanwijven.nl
#marijkeschellekens

Kunstwandelroute Berkelland Borculo/ museumboerderij de Lebbenbrugge 29 mei t/m 12 september 2021

Kunstwandelroute BERKELLAND 2021

Start – Museumboerderij de Lebbenbrugge (bij Borculo) t/m 12 september .

Deze eerste kunstwandelroute Berkelland georganiseerd door Kunstkring B-Art in samenwerking met Staatsbosbeheer, loopt door een prachtig afwisselend natuurgebied. Berkelland is dit jaar uitgeroepen tot het mooiste stukje Nederland.

Op de kunstroute komt je zo’n 34 kunstwerken tegen. Mijn installatie; Amor Mundi – Vise Versa is nummer 9 op de route.

Museumboerderij de Lebbenbrugge is het startpunt van de kunstroute. een catalogus te koop voor €4.– Hierin is de informatie over de route en de kunstenaars/kunstwerken te lezen.

Amor Mundi betekent liefde voor de natuur en de wereld om je heen. Dit verbeeld ik in mijn werk. Amor Mundi bestaat uit twee delen. Vise is een coulisselandschap (drie plexiglas fotopanelen achter elkaar gemonteerd) waarop de aarde en de natuur dichtbij te zien is. Ook Versa is een coulisselandschap, het laat je in de verte en omhoog kijken, de Hollandse luchten en de vogels die komen en gaan.
De plexiglas panelen (3 achter elkaar gemonteerd) zijn opgehangen in een eikenhouten frame en met hout en zink in de grond bevestigd.

#museumboerderijdelebbenbrugge #kunstwandelrouteberkelland

Van april tot oktober: solo expositie EEN ZOMER LANG Bitter en Zoet – Veenhuizen

Een Zomer Lang :

Tot en met 17 oktober 2021 is bij Hotel Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen de solo-expositie: Een Zomer Lang. Veenhuizen is dit jaar tot Unesco Wereld Erfgoed gekozen, trots dat ik hier mag staan met drie installaties buiten en met ruimtelijk werk en veel verschillende 3d glasblokken binnen in het restaurant. De toegang is gratis.

‘Naar Huis’ is de installatie naast het gezellige en mooie terras van Bitter en Zoet. ‘Ken je het gevoel: Ik wil naar huis? In goede en slechte tijden kan je dat ineens overvallen. Het heeft met nostalgie, melancholie en met heimwee te maken.

Niet alleen als je ver van huis bent kun je opeens verlangen naar je huisdieren, eigen bed, een vertrouwde omgeving…

Verlangen naar vroeger, naar ‘bij ons thuis’ naar daar waar je wortels liggen: naar Huis kent vele vormen. Soms heb je geluk en kom je op een plek waar je je helemaal mee verbonden voelt. Waar je ‘thuis’ komt. Het naar huis willen, thuis komen, kan ook diep in jezelf zijn. Het kan de hemel zijn of de boom waar je je hele leven mee verbonden voelde. Naar Huis is een installatie van plexiglas, hout en 3d fotoglasblokken waarop het verlangen ‘naar Huis’ verbeeld wordt.

@bitterenzoet.nl/agenda #bitterenzoet

Voor meer foto’s kijk op:
https://myalbum.com/album/3vQMed3yAznJ

In de tuin zijn verder ‘te zien de installatie : Over Romantiek en Nostalgisch Verlangen. Voor deze installatie vroeg ik me af of er nog Romantiek in deze wereld is. ‘
Kunstenaars van de
vroege 19 de eeuw maakten de wereld nét iets mooier. Of
dramatischer. Het is de tijd van de Romantiek. Het Romantisch
Landschap is schilderachtig, zonnig warm, of huiveringwekkend
donker. Het combineert fantasie en werkelijkheid. Ook de
schilders van de zee zetten de werkelijkheid naar eigen hand.
Spontane emotie werd de drijfveer voor de kunst. Er is een
grote aandacht voor gevoelens, verbeeldingskracht, de intuïtie.

Voor drama’s en verhalen, over vroeger en in het nu.
Romantiek en Nostalgisch verlangen liggen dicht bij elkaar.
Een eeuw verder, 2021: is de Tijd van de Romantiek voorbij, of
blijft er een enkele romanticus over en veel nostalgisch
verlangen?

Laat je ook verrassen door te gaan kijken naar het ruimtelijk werk binnen bij Bitter en Zoet. In de winkel zijn verschillende 3d fotoglasblokken en ander klein werk van mij te koop.

Januari 2021, de start van een jaar VOL plannen en exposities

Kunstroute Berkelland. Een kunstroute in een prachtige omgeving

Er is en wordt hard gewerkt door kunstenaars en organisatoren om, als het mogelijk is, in 2021 veel mensen live te laten genieten van kunst.
Plannen genoeg, een fantastisch kunstjaar wordt het voor mij, tenminste, áls de kunstwandelingen en exposities doorgang kunnen vinden.

Het plannen en ontwerpen maken, het dromen van plekken waar weer kunst te zien is, geeft in eerste instantie al veel energie.
Ik ben dus vol goede moed aan het werk gegaan.

De plannen op een rijtje:

 • 1 April 2021, start van Kunstwandelroute Hummelo. Een rondwandeling op landgoed Enghuizen. Ik maak een kunstwerk uit de serie Amor Mundi – houden van en je verantwoordelijk voelen voor de natuur en de wereld om ons heen.  Het worden 2 installaties met elk  3 grote plexiglaspanelen bedrukt met collages over de natuur. 
  Tijdens de kunstwandelroute Hummelo zullen ook dertien van mijn 3d fotoglasblokken een onderdeel worden van de gedichten-leesplek. ‘Dwaallust’ wordt een prachtig kunstwerk in samenwerking met dichters en andere kunstenaars. www.kunstwandelroutehummelo.nl
 • Medio April, start van mijn solo expositie bij Hotel Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen. In eerste instantie plaats ik hier verschillend ruimtelijk werk buiten in de prachtige tuin; ‘Naar Huis’, ‘Lovers’lane’, ‘Over Romantiek en Nostalgisch Verlangen’ ‘De Reis’ … Als het restaurant weer open mag is er ook ruimtelijk werk binnen te zien. Tot medio september. ( www.bitterenzoet.nl )
 • Medio Mei, start van de kunstroute ‘Ode aan het Landschap’ rond Kasteel Verwolde. Mij is gevraagd naar een idee en de uitvoering(!) van een kunstroute rond Huize Verwolde te Laren, een prachtig Edelmanshuis met tuin en landgoed – het Oranje Woud. Het meest bijzondere is dat het een samenwerkingsproject wordt met het Nederlands Jeugdorkest! Ode aan het Landschap is een landelijk thema voor 2021. www.holland.com/be_nl/toerisme/reisinspiratie/ode-aan-het-landschap  Het is nog niet helemaal rond, maar de kans is heel groot dat er een kunstroute met 12 panelen komt rond het thema de 4 Elementen – Aarde – Water – Lucht en Vuur. Met daarnaast enkele installaties met de 3d glasblokken rond dit thema. Huis Verwolde is een van de kastelen van Gelders Landschap en Kastelen. www.verwolde.glk.nl
 • 29 Mei 2021, start van de Berkellandse Kunstwandelroute nabij Borculo. Het start- en eindpunt is bij Museumboerderij De Lebbenbrugge. Hier is ook een van de verkooppunten van het kunstboekje/de gids van de wandelroute. De Berkellandse Kunstwandelroute duurt tot 12 september.  Op 11 en 12 september is er een kunstplein bij De Lebbenbrugge.
  Ik maak een installatie in twee delen met de naam Coulisselandschap- Vise Versa. 
  Ook zal hier te zien zijn de foto-poëzie installatie Mantelzorg in samenwerking met Hans Mellendijk – dichter. www.kunstkringbart.com
 • 20 Augustus 2021, Opening van de HANSEartWORKS in  Riga – Letland met de expositie ‘Hanseatic New Gold’ De gemeente Doesburg heeft mijn uitwerking van het thema gekozen voor deelname aan deze Kunstmanifestatie tijdens de Internationale Hanzedagen in Letland. De HANSEartWORKS 2021 is een onderdeel van de Internationale Hanzedagen die elk jaar in een Hanzestad ergens in Europa worden gehouden. Een van de voorwaarde was dit keer dat  je kunstwerk uitgevoerd moest worden op textiel en oprolbaar moest zijn. Op drie transparante voile doeken heb ik met fotocollages mijn idee verbeeld wat het ‘Nieuwe Goud’ zou kunnen zijn dat de Hanzesteden aan elkaar kunnen geven. ‘Amor Mundi – Connection’ is de titel.  De expositie wordt georganiseerd in het Riga Art Space en is tijdens de Internationale Hanzedagen gratis toegankelijk. Van 20 -08 tot 19 -09 – 2021.  www.hanse.org/die-hanse-heute/hanseartworks/hanseartworks-2021-riga/  Op 1 maart hoor ik of ik ook in Riga een van de deelnemende kunstenaars zal zijn.